Na današnji dan

Focke-Wulf Fw 61 – prvi helikopter (1936.)

Dana 26. lipnja 1936. poletio je po prvi put njemački helikopter Focke-Wulf Fw 61. Smatraju ga prvim praktičnim i funkcionalnim helikopterom u povijesti zrakoplovstva. Izrađen je pod vodstvom Henricha Fockea, inženjera koji je i osnovao kompaniju Focke-Wulf. Pilot je bio Ewald Rohlfs.

Helikopter Focke-Wulf Fw 61 imao je dva rotora koji su se okretali u suprotnim smjerovima (time je riješen problem reakcije na moment sile, zbog čega helikopteri s jednim rotorom zahtijevaju još jedan manji propeler na repu). Focke-Wulf Fw 61 pokretan je sedmorocilindričnim zvjezdastim motorom obujma 7690 kubičnih centimetara i snage oko 160 KS. Maksimalna masa pri polijetanju bila je 950 kilograma, otprilike poput današnjeg prosječnog automobila. Pri prvom letu dosegao je visinu od 344 metara.

Još je zanimljiviji bio let tim helikopterom koji je izvela poznata njemačka pilotkinja Hanna Reitsch 1938. godine. Naime, ona je poletjela u zatvorenom prostoru – u dvorani Deutschlandhalle u Berlinu. Iste 1938. godine postigao je Focke-Wulf Fw 61 čak i svjetski rekord u visini leta helikopterom. Naime, dosegnuta je visina od 3427 metara (dotadašnji rekord bio je svega 605 metara). Zanimljive su bile i demonstracije leta u kojima je Focke-Wulf Fw 61 postigao određenu visinu, nakon čega bi pilot isključio motor i sletio isključivo putem okretanja rotora pod utjecajem strujanja zraka (tzv. autorotacija).

Piše: Boris Blažina


Komentari