Na današnji dan

Fleming otkrio antibiotsko djelovanje penicilina (1928.)

Sir Alexander Fleming, (6 August 1881 - 11 March 1955) was a Scottish biologist, pharmacologist and botanist who discovered Penicillin. (Photo by Universal History Archive/UIG via Getty Images)

Dana 28. rujna 1928. britanski znanstvenik Alexander Fleming otkrio je antibiotsko djelovanje penicilina. Radilo se o svojevrsnom slučajnom otkriću. Naime, on je imao razmjerno neuredne navike u laboratoriju. Kad se te godine vratio s godišnjeg odmora koji je proveo s obitelji, u laboratoriju je primijetio hrpu kultura bakterija koje je prethodno ostavio. Neke od kultura bile su zagađene gljivicama. Fleminga je zaintrigirala činjenica da kolonije bakterija stafilokoka nisu rasle u neposrednoj okolini gljivica.

Nakon analize tih bakterijskih kultura Fleming je zaključio da jedna vrsta gljivica, točnije plijesan iz roda Penicillium sprečava razvoj bakterija. Iz te je plijesni izlučio tvar koju je nazvao penicillin, upravo prema spomenutom latinskom nazivu roda plijesni Penicillium.

Penicilin je postao prvim antibiotikom u povijesti, a kasnije su razvijeni i mnogi drugi. Za svoj rad dobio je 1945. Nobelovu nagradu.

Komentari