Na današnji dan

Film Ben-Hur snimljen je po romanu američkog generala (1959.)

Dana 18. studenog 1959. godine održana je premijera slavnog filma Ben-Hur s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi. Film je doživio ogroman uspjeh, kako kod kritike, tako i kod gledateljstva. Do danas je to ostao prvi od samo tri filma u povijesti koji su dobili rekordnih 11 Oskara, uključujući onaj za najbolji film. Oskare su za Ben-Hura dobili, među ostalima, Charlton Heston za ulogu Jude Ben-Hura i Hugh Griffith za ulogu šeika Ilderima.

U pogledu zarade film je višestruko povratio troškove snimanja. Njegova raskošna produkcija koštala je oko 15.900.000 dolara, što je bilo najviše u dotadašnjoj povijesti kinematografije (tek je film Kleopatra kasnije nadmašio taj iznos).

Zanimljivo je da je film Ben-Hur snimljen prema mnogo starijem romanu zvanom Ben-Hur: Priča o Kristu (engl. Ben-Hur: A Tale of the Christ). Ta knjiga iz 1880. godine bila je najprodavaniji roman u Americi u 19. stoljeću. Zanimljivo je da ju je napisao Lew Wallace – general iz Američkog građanskog rata. Isti je Lew Wallace bio i važna osoba na Divljem zapadu. Naime, on je u doba Billyja the Kida bio guverner teritorija Novog Meksika. Na toj je poziciji pregovarao s Billyjem the Kidom o pomilovanju, no stvari su se izjalovile i Billy je ostao s one strane zakona. Inače, Wallaceov roman o Ben-Huru navodno je blagoslovio papa Leon XIII.


Komentari