Na današnji dan

Filippo Brunelleschi – graditelj veličanstvene kupole u Firenci – 1446.

Golema kupola sagrađena je podizanjem otprilike 37.000 tona materijala, uključujući oko 4.000.000 komada cigala. 

Dana 15. travnja 1446. godine umro je Filippo Brunelleschi, važan začetnik renesanse u Italiji. Po godini rođenja (1377.) pripadao je srednjem vijeku, no neka od njegovih načela obilježila su umjetnička razdoblja u ranom novom vijeku. Boraveći u Rimu Brunelleschi se oduševljava umjetnošću starog Rima te se sustavno bavi crtanjem antičkih spomenika gdje je vjerojatno prvi puta otkrio linearnu perspektivu. To njegovo otkriće ostavilo je dalekosežne posljedice za razvoj slikarstva renesanse, međutim on se sam sve više okretao arhitekturi. Projektirajući svoje građevine, dao je temelje renesansnoj arhitekturi.

Svoje najznamenitije djelo, veličanstvenu kupolu firentinske katedrale Blažene Djevice Marije (tal. Santa Maria del Fiore) gradio je Brunelleschi u prvoj polovini 15. stoljeća. Ta golema kupola sagrađena je podizanjem otprilike 37.000 tona materijala, uključujući oko 4.000.000 komada cigala. Brunelleschi je dovršio kupolu 1436. godine.

Brunelleschijeva golema kupola u Firenci i danas stoji, premašujući s lanternom i križem na vrhu visinu od 114 metara. Osim što je radio na katedrali, Brunelleschi se istakao projektiranjem i/ili gradnjom mnogih drugih građevina rane renesanse (kapela Pazzi, Basilica di San Lorenzo, Ospedale degli Innocenti itd). Umro je 1446. godine, u kasnim 60-im godinama života, a dobio je čast da bude pokopan ispod veličanstvene katedrale koju je gradio.


Komentari