Na današnji dan

Filipini proglasili nezavisnost od Španjolske – 1898.

Veliku zaslugu za protjerivanje španjolskih kolonijalnih vlasti s Filipina imao je SAD. 

Dana 12. lipnja 1898. godine Filipini su proglasili nezavisnost od Španjolske, pod čijom su kolonijalnom vlasti do tada bili. Deklaraciju nezavisnosti Filipina potpisalo je 98 osoba, a sastavio ju je Ambrosio Rianzares Bautista, filipinski pravnik. Deklaracija nezavisnosti obznanjena je u gradu Kawitu (Cavite), rodnom mjestu revolucionara i prvog filipinskog predsjednika Emilia Aguinalda. Kawit se nalazi nedaleko od Manile, glavnog grada Filipina (udaljen je od središta Manile samo 20-ak kilometara).

Veliku zaslugu za protjerivanje španjolskih kolonijalnih vlasti s Filipina imali su Amerikanci. Primjerice, američki ratni brodovi pod komodorom Georgeom Deweyem uništili su španjolsku flotu kod Filipina, a ujedno su i prevezli spomenutog Emilia Aguinalda iz egzila u Hong Kongu natrag u domovinu. Problem je bio u tome što su Amerikanci, nakon uspješnog protjerivanja španjolskih kolonijalnih vlasti, zatim faktički preuzeli vlast nad Filipinima, tako da ta država nije ostvarila potpunu samostalnost.

Filipini su postali svojevrsnom američkom kolonijom, a tek su 1946. godine ostvarili punu nezavisnost od SAD-a. Tijekom perioda američke vlasti na Filipinima, vlada SAD-a imenovala je tamošnje guvernere slično kao i Španjolska u ranijem razdoblju. Među američkim guvernerima Filipina bili su mnogi poznati vojni časnici i političari, poput Williama Howarda Tafta (kasnijeg predsjednika SAD-a), generala Arthura MacArthura (oca generala Douglasa MacArthura, poznatog iz Drugog svjetskog rata), Theodorea Roosevelta III (sina američkog predsjednika Theodorea Roosevelta) i Dwighta F. Davisa (američkog ministra obrane i utemeljitelja teniskog natjecanja Davis Cup).


Komentari