Na današnji dan

Filip IV. – kralj koji je vladao golemim kolonijalnim imperijem – 1605.

Kralj Filip IV. iz dinastije Habsburg vladao je i nad Španjolskom i Portugalom.

Španjolski kralj Filip IV. iz dinastije Habsburg, rođen je 8. travnja 1605. godine. Njegov kolonijalni imperij bio je daleko najveći u tadašnjem svijetu, jer je obuhvaćao ne samo sve španjolske prekomorske posjede, nego i one Portugala. Naime, Filip IV. bio je ujedno i kralj Portugala, koji je bio u personalnoj uniji sa Španjolskom. Kasnije se Portugal odvojio od Filipove vlasti, pa kasniji španjolski kraljevi nikada više nisu vladali nad tako golemim posjedima.

Filip IV. vladao je nad cijelom Južnom Amerikom (portugalski je bio Brazil, a španjolski ostatak kontinenta). Nadalje, vladao je nad španjolskom Srednjom Amerikom (Potkraljevina Nova Španjolska), te nad Floridom i još nekim dijelovima Sjeverne Amerike. Vladao je i nad brojnim portugalskim posjedima na obalama većeg dijela Afrike te u Indiji (gdje je prije dolaska Engleza Portugal bio vodeće kolonijalna sila). Imao je posjede i na obalama Arabije te u Perzijskom zaljevu, a vladao je i nad dalekim Filipinima. U Europi je držao cijeli Pirinejski poluotok, te južnu Italiju i današnju Belgiju (tzv. Španjolska Nizozemska).

Titulu kralja nosio je Filip IV. preko 44 godine, od 1621. do svoje smrti, 1665. godine, bio je španjolski, a od 1621. do 1640. portugalski kralj. Uprkos golemim posjedima njegovu vladavinu obilježilo je opadanje španjolske moći na političkom i vojnom planu, koji je rezultirao osamostaljenjem Nizozemske u Tridesetogodišnjem ratu.

Sa suprugom Elizabetom, francuskom princezom, imao je samo jednog sina – princa Baltazara Carlosa. Dječak je trebao naslijediti sve očeve zemlje i od njega se mnogo očekivalo. Mladog Baltazara Carlosa zaručili su s njegovom bliskom nećakinjom – nadvojvotkinjom Marijanom od Austrije – koja je imala samo 11 godina i bila je kći sestre Filipa IV. Međutim, princ Baltazar Carlos umro je u dobi od samo 16 godina, i to 3 mjeseca nakon zaruka, prije nego što je uopće moglo biti obavljeno vjenčanje. Kralj Filip IV. bio je shrvan sinovom smrću. Na kraju je odlučio on sam oženiti Marijanu kad joj je bilo 14 godina. U doba te ženidbe on je bio udovac i bio je već u 45. godini. Što je najgore, bio je mladenkin ujak. Ipak, takva ženidba bila je tipična za Habsburgovce u to doba i vjerojatno je uzrokovala genetsko propadanje dinastije. Marijana je rodila sina koji je naslijedio Filipa IV. – Karla II., koji je imao teške fizičke i emocionalne probleme, i bio je posljednji Habsburgovac na španjolskom prijestolju.


piše: Dražen Krajcar

Komentari