Na današnji dan

Filip II. – vladar imperija nad kojim sunce nikada ne zalazi – 1527.

Jedini je vladar u povijesti koji je ujedinio titule kralja Engleske, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Napulja i Jeruzalema.

Filip II. Habsburški – jedan od najmoćnijih kraljeva koji su ikada vladali, rođen je 21. svibnja 1527. godine. Bio je kralj Španjolske i Portugala upravo u vrijeme velikog kolonijalnog širenja tih sila na američkom, afričkom i azijskom kontinentu. Naime, španjolske su kolonije u vrijeme Filipa II. obuhvatile velik dio Sjeverne, Srednje i Južne Amerike – sve do današnjeg Čilea i Argentine. Istodobno su se portugalske kolonije, koje su također bile pod vlašću Filipa II., prostirale sve do Japana (Nagasaki), a obuhvaćale su i mnogobrojna uporišta u Indiji, današnjoj Indoneziji, Arabiji, Africi, pa čak i na kineskoj obali.

Jedan dio Filipovog kolonijalnog imperija bilo je otočje Filipini, koji su upravo po njemu i dobili ime. I danas se osjeća činjenica da su Filipini stoljećima bili u vlasti katoličke Španjolske. Naime, Filipini su danas daleko najveća većinski katolička zemlja u čitavoj Aziji.

U Europi je Filipov teritorij također bio ogroman. Vladao je cijelim Pirenejskim poluotokom, područjima današnje Nizozemske i Belgije (tzv. Španjolska Nizozemska), cijelom južnom Italijom, Sicilijom i Sardinijom. Veliki prihod donosili su mu bogati talijanski posjedi u Lombardiji sa sjedištem u Milanu, a imao je i posjede u Francuskoj (tzv. Franche-Comté i Charolais) te u Sjevernoj Africi.

Filip se oženio engleskom kraljicom Marijom Tudor, pa je time postao kralj Engleske i Irske. Kako su engleski vladari u to doba još tvrdili da imaju pravo i na francusko prijestolje, Filip II. uzeo je naslov i grb francuskog kralja. Time je zapravo obuhvatio sve zapadnoeuropske monarhije pod svojom vlasti (bilo stvarnom, bilo nominalnom). Posjedovao je i titulu kralja Jeruzalema.


Komentari