Na današnji dan

Filip II. okrunjen za španjolskog kralja (1556.)

Filip II. Habsburški, jedan od najmoćnijih kraljeva koji su ikada vladali, okrunjen je za španjolskog kralja 16. siječnja 1556. godine. Filip je okrunjen nakon abdikacije svog još moćnijeg oca cara Karla V. (carski naslov pripao je Karlovom bratu Ferdinandu iz austrijske loze Habsburgovaca). Filip je tijekom vladavine još dobio naslove kralja Engleske, Francuske, Portugala, Irske, Napulja, Jeruzalema i Čilea.

Time je Filip II. posjedovao „carstvo u kojem sunce nikada ne zalazi“. Njegovi su se posjedi prostirali od Europe preko Amerike, Filipina, Indije, Kine pa sve do Afrike. U Europi je bio gospodar cijelog Pirenejskog poluotoka (Španjolska i Portugal), južne Italije, Milana, dijela Burgundije te područja današnje Belgije i Nizozemske (doduše, Nizozemci su se kasnije otrgli ispod njegove vlasti).

Filipini su ime dobili upravo po kralju Filipu II., jer su ih tako nazvali španjolski pomorci. Filip se oženio engleskom kraljicom Marijom Tudor, pa je time postao kralj Engleske i Irske. Kako su engleski vladari u to doba još tvrdili da imaju pravo i na francusko prijestolje, Filip II. uzeo je naslov i grb francuskog kralja. Time je zapravo obuhvatio sve zapadnoeuropske monarhije pod svojom vlasti (bilo stvarnom, bilo nominalnom).

Filip II. bio je izraziti vjernik katolik te žestoki protivnik protestantizma zbog čega je dao široke ovlasti španjolskoj inkviziciji, ratovao protiv protestanata u Nizozemskoj te napao Englesku gdje su nakon smrti njegove supruge progonili katolike. Pohod njegove nepobjedive armade završio je katastrofalno, nakon čega je Španjolska izgubila prevlast na moru.

Dao je sagraditi golemu palaču zvanu Escorial, u kojoj je veći dio prostorija bio namijenjen samostanskim redovnicima, a samo manji kralju i njegovom dvoru. U toj palači Filip II. je i preminuo 1589. godine.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari