Na današnji dan

Okrunjen Filip II. August – najmoćniji kralj u Europi (1180.)

Dana 18. rujna 1180. Filip II. August postao je francuskim kraljem. Naime, toga je dana preminuo njegov otac Luj VII., čiji je Filip bio jedini sin i nasljednik. Filip II. August bio je prvi kralj koji se u dokumentima počeo oslovljavati titulom kralj Francuske (lat. rex Franciæ) umjesto starije titule kralj Franaka (lat. rex Francorum). Kasnije je naslov kralj Francuske postao isključivim naslovom, a prestalo je spominjanje Franaka.

Filip je vladao Francuskom do 1223. godine tj. u vrijeme kad su gospodarske i demografske prilike u Europi išle prema vrhuncu svog razvoja u srednjem vijeku. Francuska Filipa II. Augusta postala je najmoćnijom i najbogatijom kraljevinom u Europi. Pod njegovim vodstvom oslobođen je velik dio francuskog teritorija koji su držali Englezi, a uspio je i proširiti vlast na dio Flandrije.

Pored toga, Filip je bio jedan od istaknutih monarha koji su sudjelovali u Trećem križarskom ratu. Poznat je i po rivalstvu s engleskim kraljem Rikardom Lavljeg Srca. Iako mu je engleski kralj nanio nekoliko poraza na bojnom polju, poginuo je prilikom jedne opsade, a njegov brat Ivan Bez Zemlje nije bio ni izdaleka toliko vješt ratnik. To je omogućilo Filipu da povrati pokrajine Normandija, Maine, Touraine, Anjou i velik dio pokrajine Poitou.

Na unutrašnjopolitičkom planu Filip je oslabio moć plemstva te podupirao i tražio oslonac u Crkvi i gradovima. Poznat je po velikoj renovaciji Pariza, kojem su izgrađene nove zidine i cestovna mreža. Organizirao je novi sloj kraljevskih činovnika koji su mu omogućili da učinkovito popuni državnu blagajnu i nadzire velike teritorije pod vlasti francuske krune.

Piše: Boris Blažina


Komentari