Na današnji dan

Filip I. Lijepi – nesuđeni najmoćniji vladar u Europi – 1478.

Da je poživio, Filip I. Lijepi postao bi zacijelo carem Svetog Rimskog Carstva i kraljem čitave Španjolske i južne Italije, uz njegove goleme posjede u Burgundiji i Nizozemskoj.

Dana 22. srpnja 1478. godine rođen je Filip I. Lijepi, pripadnik dinastije Habsburg. Rodio se u gradu Bruggeu (Bruges) u današnjoj Belgiji, a namijenjeno mu je bilo golemo naslijeđe. Naime, Filip I. Lijepi bio je jedini sin Maksimilijana Habsburškog, cara Svetog Rimskog Carstva i austrijskog nadvojvode, a još je značajnija bila činjenica da je bio i jedini muški unuk Karla Smjelog, vladara Burgundije i posjednika velike kolekcije zemalja u najbogatijem dijelu Europe (Karlove su zemlje obuhvaćale područja današnje Belgije, Nizozemske, Luksemburga, sjeverne i istočne Francuske pa i zapadne Njemačke).

Filip I. Lijepi oženio se nasljednicom cijele Španjolske – Ivanom Kastiljskom, tako da je 1506. godine postao, kao njen suprug, suvladarom i kraljem Kastilje. Da je poživio, Filip I. Lijepi postao bi zacijelo i carem Svetog Rimskog Carstva te kraljem Aragona i južne Italije (također po supruzi). Međutim, preminuo je u dobi od samo 28 godina, oko dva mjeseca nakon stupanja na prijestolje Kastilje. Umro je prije svog oca, spomenutog cara Maksimilijana pa čak i prije svog tasta, Ferdinanda Aragonskog. Njegova supruga, Ivana Kastiljska, navodno nikada nije mogla prežaliti tu smrt i teško se odvojila od njegovog mrtvog tijela.


Komentari