Na današnji dan

Fikcijska pogibija Sherlocka Holmesa – 1891.

Okršaj Holmesa i profesora Moriartyja dogodio se, prema priči, kod slapa Reichenbach u Švicarskoj. Riječ je o lokaciji koja stvarno postoji u srcu Švicarske, kod mjesta Meiringena u kantonu Bern.

Sir Arthur Conan Doyle smjestio je fikcijsku pogibiju svog slavnog lika Sherlocka Holmesa na datum 4. svibnja 1891. godine. Ta pogibija opisana je u Doyleovoj priči Posljednji problem (engl. The Final Problem), u kojoj Holmes tragično završava u borbi s profesorom Jamesom Moriartyjem. Okršaj Holmesa i Moriartyja dogodio se, prema priči, kod slapa Reichenbach u Švicarskoj. Riječ je o lokaciji koja stvarno postoji u srcu Švicarske, kod mjesta Meiringena u kantonu Bern. Dvadesetak kilometara dalje smješten je poznati Interlaken. Slap Reichenbach danas je turistička atrakcija, kako zbog svoje prirodne ljepote, tako i zbog povezanosti sa Sherlockom Holmesom (koju tamošnji turistički djelatnici koriste).

Arthur Conan Doyle tom je fikcijskom pogibijom umirovio lik Sherlocka Holmesa. Naime, namjeravao je prestati pisati o Holmesu, a pogibijom je želio zatvoriti ciklus. Međutim, ljubitelji Sherlocka Holmesa kasnije su ga nagovorili da ipak nastavi pisati. Tako je nakon otprilike 8 godina izdao novu priču – Baskervilleski pas (engl. The Hound of the Baskervilles), koja je smještena, kako se čini, u vrijeme prije pogibije. Kasnije je Doyle čak i službeno oživio lik, konstruirajući slijed po kojem je Holmes kod slapa Reichenbach zapravo sam lažirao svoju pogibiju. Zatim je Doyle o Holmesu nastavio pisati još niz godina.

Komentari