Na današnji dan

Ferruccio Lamborghini – slavni proizvođač automobila (1916.)

Ferruccio Lamborghini, jedan od najpoznatijih proizvođača sportskih automobila u 20. stoljeću, rođen je 28. travnja 1916. godine. Rodio se u mjestu Renazzo di Cento, na području talijanske regije zvane Emilia-Romagna.

Lamborghini se u početku bavio pretežito izradom traktora i to rabeći dijelove vojnih vozila iz Drugog svjetskog rata. Zbog velike potražnje i kvalitete traktora posao mu je išao dobro i ubrzo je preselio u veću radionu. U to vrijeme počeo je prerađivati Fiatova vozila za natjecanje u auto utrkama, a na nekoliko utrka je i sam nastupio. Godine 1963. godine počeo se baviti proizvodnjom sportskih automobila. Prvi automobil u proizvodnji bio je model Lamborgini 350 GT. Mnogi Lamborghinijevi modeli dobili su ime po borbenim bikovima, zbog njegove ljubavi prema borbama bikova u koridi, a bik se nalazi i na logu automobila.

Ferruccio Lamborghini bavio se u starosti i vinarstvom, a umro je u rodnoj Italiji 1993. godine, u 77. godini. Lamborghini je danas poduzeće u vlasništvu njemačkog proizvođača Audi AG, koje je ustvari poduzeće u vlasništvu Volkswagena.

Komentari