Na današnji dan

Ferenc Kossuth – ugarski ministar i sin revolucionara Lajosa Kossutha – 1841.

Studirao je u Parizu, na znamenitoj École Polytechnique, kao i na Sveučilištu u Lononu.

Dana 16. studenog 1841. godine rođen je Ferenc Kossuth, mađarski političar i građevinski inženjer. Bio je sin revolucionara Lajosa Kossutha, jednog od povijesno najznačajnijih mađarskih političara uopće. Ferenc. Budući da je Lajos Kossuth već 1849. godine zbog propasti revolucije morao pobjeći iz zemlje, njegov sin Ferenc također je završio u egzilu.

Studirao je u Parizu, na znamenitoj École Polytechnique, kao i na Sveučilištu u Lononu. Godine 1861. naselio se u Italiji, gdje je zatim proživio 33 godine (od ranih dvadesetih pa sve do pedesetih godina svoga života). U Italiji se Ferenc Kossuth kao građevinski inženjer intenzivno bavio gradnjom željeznica.

Od 1895. godine ponovno je živio u Ugarskoj, a postao je i aktivnim sudionikom u političkim zbivanjima Austro-Ugarske. U vladi ugarskog premijera Sándora Wekerlea dobio je ministarski položaj, postavši ministrom trgovine. Puno ime i prezime Ferenca Kossutha glasilo je Ferenc Lajos Ákos Kossuth de Udvard et Kossuthfalva, a pripadao je ugarskoj plemićkoj obitelji, i to onoj iz redova nižeg plemstva (za razliku od velikaških obitelji, koje su obično posjedovale titule baruna ili grofova). Ferenc Kossuth preminuo je 25. svibnja 1914. godine u Budimpešti, u 73. godini. 


Komentari