Na današnji dan

Ferenc Deak – tvorac Austro-Ugarske – 1803.

Pripadao je generaciji koja je imala vodeću ulogu tijekom Mađarske revolucije 1848. i 1849. godine.

Mađarski državnik ključan za uspostavu Austro-Ugarske Monarhije, Ferenc Deak, rođen je 17. listopada 1803. godine. Deak je, naime, predvodio ugarsku stranu pri inicijalnom dogovaranju Austro-ugarske nagodbe, kojom je spomenuta državna zajednica osnovana u doba cara Franje Josipa I. Podrijetlom je bio ugarski plemić, a rodio se u Söjtöru u jugozapadnoj Ugarskoj..

Ferenc Deak pripadao je generaciji koja je imala vodeću ulogu tijekom Mađarske revolucije 1848. i 1849. godinekada je vodio resor pravosuđa uprvoj samostalnoj vladi za Ugarsku. Ipak, Deak je svoju glavnu povijesnu ulogu dobio tek 20-ak godina kasnije, u svojoj starosti. Zbog toga je dobio imidž nacionalnog mudraca. Nakon sklapanja Austro-ugarske nagodbe1867. godine Deakjebio jedan od glavnih kandidata za ministra-predsjednika ugarske polovice Monarhije, no svoje je mjesto ustupio znatno mlađem Gyuli Andrássyju.

Što se tiče odnosa prena Hrvatskoj, Deak je negirao njezino pravo na punu neovisnost, ali joj je priznavao pravo napolitičku nacionalnost. Sudjelovao je i u pregovorima oko Hrvatsko-ugarske nagodbe 1868., ali se povukao kada je njegov prijedlogo djelomičnoj financijskoj samostalnosti Hrvatske naišao na protivljenje u objema delegacijama

Ferenc Deak preminuo je u Budimpešti 1876. godine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari