Na današnji dan

Ferdinand Schörner – najbrutalniji nacistički maršal – 1973.

Südostfront: (Griechenland) Ein deutscher General besucht die Akropolis. PK-Aufnahme: Kriegsberichter: Scheerer (Sch.) 4619-41."Fr." "Fr.OKW" April 41

Imao je nadimak Blutige Ferdinand (hrv. Krvavi Ferdinand) zbog svoje brutalnosti. Pred kraj rata postao je Hitlerov i Goebbelsov omiljeni vojni zapovjednik. U oporuci ga je Hitler imenovao čak i vrhovnim zapovjednikom njemačke kopnene vojske.

Dana 2. srpnja 1973. godine umro je posljednji živući njemački feldmaršal – Ferdinand Schörner. On je imao zanimljivu vojnu karijeru već znatno prije Drugog svjetskog rata. Naime, u Prvom svjetskom ratu borio se na poznatom Talijanskom bojištu, gdje su tijekom tog rata bili i Erwin Rommel, Ernest Hemingway i mnogi drugi znameniti ljudi. Dapače, Ferdinand Schörner se u Bitki kod Kobarida (talijanski Caporetto) kod današnje slovensko-talijanske granice toliko istaknuo da je dobio najviše njemačko odlikovanje za vojne zasluge – Pour le Mérite – poznat i kao Plavi Max. To najpoželjnije odlikovanje dobili su u istom ratu i Hermann Göring i spomenuti Erwin Rommmel.

Schörner je u Drugom svjetskom ratu glasio za jednog od najbrutalnijih generala u Wehrmachtu. Dali su mu i nadimak Blutige Ferdinand (hrv. Krvavi Ferdinand). U napadima na krajnjem sjeveru SSSR-a, kod Murmanska unutar polarnog kruga, Schörner je o tamošnjim klimatskim uvjetima spartanski izjavio: “Arktis ist nichts” (hrv. “Arktik nije ništa“). Postoje priče da je pri nekim napadima Schörner osobno sudjelovao u borbama jedan-na-jedan.

Napredujući po činovima, Schörner je postao general planinskih trupa (njem. General der Gebirgstruppe) pa general-pukovnik (njem. Generaloberst), te na kraju i feldmaršal (njem. Generalfeldmarschall). Pred kraj rata postao je Hitlerov i Goebbelsov omiljeni vojni zapovjednik, vjerojatno zbog svoje nesmiljenosti i brutalnosti. U oporuci ga je Hitler imenovao čak i vrhovnim zapovjednikom njemačke kopnene vojske (njem. Oberbefehlshaber des Heeres) tj. šefom OKH (njem. Oberkommando des Heeres). Nakon rata Schörner je završio u sovjetskom zarobljeništvu, ali mu je 1958. godine dozvoljen povratak u Zapadnu Njemačku. Na taj je način Schörner posljednjih 15-ak godina proveo na slobodi. Doživio je 82. godinu života i preminuo u rodnom Münchenu u Bavarskoj.


Komentari