Na današnji dan

Ferdinand Porsche – znameniti automobilski inženjer – 1875.

Izgleda da su i otac i majka Ferdinanda Porschea u etničkom smislu bili Nijemci. Riječ je o tzv. Sudetskim Nijemcima, koji su živjeli u Češkoj, a koji su uoči Drugog svjetskog rata Adolfu Hitleru poslužili za teritorijalno širenje Trećeg Reicha na račun Čehoslovačke.

Dana 3. rujna 1875. godine rođen je Ferdinand Porsche, znameniti automobilski inženjer. Zanimljivo je da se Porsche rodio zapravo na području današnje Češke, u gradu Vratislavice nad Nisom. Taj se grad nalazi u sjevernoj Češkoj, na području na kojem je nekoć živjelo mnogo etničkih Nijemaca. Na njemačkom jeziku ime današnjeg grada Vratislavice nad Nisom glasilo jeMaffersdorf. Zanimljivo je da je taj grad samo dvadesetak kilometara udaljen od današnje tromeđe Češke, Njemačke i Poljske.

Izgleda da su i otac i majka Ferdinanda Porschea u etničkom smislu bili Nijemci. Riječ je o tzv. Sudetskim Nijemcima, koji su živjeli u Češkoj, a koji su uoči Drugog svjetskog rata Adolfu Hitleru poslužili za teritorijalno širenje Trećeg Reicha na račun Čehoslovačke. Zanimljivo je da je upravo u Porscheovom rodnom Maffersdorfu rođen i vođa Sudetskih Nijemaca, nacist Konrad Henlein.

Komentari