Na današnji dan

Ferdinand II. Aragonski – Kolumbov pokrovitelj (1452.)

Moćni kralj Ferdinand II. Aragonski rođen je 10. ožujka 1452. godine. On i njegova supruga Izabela Kastiljska bili su monarsi u čijoj je službi Kristofor Kolumbo izvršio znamenito prvo putovanje u Ameriku. Ferdinand II. bio je ujedno i posljednji kralj Aragona koji nije ujedno vladao i ostatkom Španjolske jer su od vremena njegovih potomaka krune Aragona i Kastilje sjedinjene.

Aragon je nekoć bio moćno kraljevstvo, čiji su vladari s vremenom skupili cijelu kolekciju posjeda (tzv. zemlje aragonske krune). Kad je Ferdinand II. nosio aragonsku krunu, njeni su posjedi obuhvaćali Aragon, Kataloniju, Valenciju, Mallorcu, Siciliju, Maltu, Napulj, Sardiniju i dio Navare. Dakle, njegovi posjedi nisu bili vezani samo uz španjolske zemlje nego uz mnogo širi prostor na Sredozemlju. Jedna od glavnih Ferdinandovih prijestolnica bio je Napulj u Italiji. Nakon otkrića novih zemalja u Americi Ferdinand II. proširio je svoju vlast de facto i na njih.

Ferdinand II. Aragonski danas je u Španjolskoj poznat pod nadimkom El Rey Católico (hrv. Katolički kralj). Rođen je u gradiću u sjevernoj Španjolskoj koji se danas njemu u čast zove gradić Sos del Rey Católico. Bio je oženjen Izabelom Kastiljskom, koja je bila nasljednica golemih posjeda kastiljske krune. Nakon njene smrti on je nastavio sam vladati, i to ne samo nad svojim aragonskim posjedima, nego i nad njenim kastiljskim (kao regent).

Ponovno se oženio u dobi od 53 godine s namjerom da dobije muškog nasljednika (s Izabelom nije imao sinova, nego samo kćeri). Nova supruga bila je oko 36 godina mlađa od njega. Da mu je taj plan uspio, kastiljska i aragonska kruna opet bi se razdvojile jer bi njegove posjede naslijedio sin, a kastiljske njegova kći iz prethodnog braka s Izabelom. Povijest Europe tada bi krenula drugačijim putem.


Komentari