Na današnji dan

Ferdinand I. – hrvatski kralj rođen u Španjolskoj – 1503.

Zbog španjolskog mjesta rođenja, Ferdinandu Habsburškom ime je isprva zapravo bilo Fernando de Habsburgo.

Poznati vladar Ferdinand I. Habsburški rođen je 10. ožujka  u španjolskom gradu Alcalá de Henares. Njega su za kralja Hrvatske izabrali članovi Hrvatskog sabora iz 1527. godine (znameniti Cetinski sabor).

Zbog španjolskog mjesta rođenja, Ferdinandu je ime isprva glasilo Fernando de Habsburgo. Bio je sin habsburškog nadvojvode Filipa Lijepog i španjolske princeze Ivane. Ferdinandov otac Filip Lijepi imao je ogromnu kolekciju posjeda na području današnje Nizozemske, Belgije i Burgundije. U to doba ta su područje bila među najrazvijenijima i najbogatijima u Europi (ni danas nije mnogo drukčije). Ferdinandov djed Maksimilijan Habsburški imao je uzvišenu titulu cara Svetog Rimskog Carstva. Sve u svemu, mali je Ferdinand imao iznimno bogato i moćno obiteljsko zaleđe, kakvo se rijetko u povijesti viđa.

Budući da je Ferdinandu jedan od djedova bio aragonski kralj Ferdinand (njih su dvojica osim imena dijelila i isti datum rođenja), mali je Ferdinand imao pravo na titulu dinastičkog princa, što se na španjolskom jeziku naziva infante. Ta riječ, dakako, dolazi od latinskog infans što znači dijete, pri čemu se misli na dijete monarha, a ne dijete općenito.

Komentari