Na današnji dan

Ferdinand I. – austrijski car koji je abdicirao u korist svog nećaka Franje Josipa – 1875.

Cara Ferdinanda smatrali su prilično nesposobnim za vladanje zbog neke vrste mentalnog ograničenja. Imao je i neki oblik hidrocefalusa te govorne i neurološke probleme.

Dana 29. lipnja 1875. godine umro je nekadašnji austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Ferdinand I. iz dinastije Habsburg-Lothringen. Ferdinand je bio praunuk poznate carice Marije Terezije, a vladao je kao neposredni prethodnik cara Franje Josipa I., kojem je bio stric. Dapače, Ferdinand je abdicirao u korist mladog Franje Josipa I. tijekom revolucionarne 1848. godine, čime mu je prepustio prijestolja svih svojih država.

Upravo je u vrijeme vladavine cara Ferdinanda I. imenovan hrvatskim banom Josip Jelačić. U to su doba (1848. godine) revolucionarna zbivanja već bila u tijeku, a Ferdinand je abdicirao u prosincu iste godine, nakon što je Jelačić već odigrao znatnu ulogu u borbama s mađarskim revolucionarima.

Cara Ferdinanda smatrali su prilično nesposobnim za vladanje zbog neke vrste mentalnog ograničenja. Imao je i neki oblik hidrocefalusa te govorne i neurološke probleme. U trenutku abdikacije u korist svog 18-godišnjeg nećaka Franje Josipa I. imao je Ferdinand 55 godina. Vrlo je zanimljivo da je poživio još gotovo 27 godina, no izvan središta zbivanja (kao bivši car).

Svoj život nakon abdikacije proveo je Ferdinand većinom u Pragu. Živio je na području znamenitih Hradčana, u praškom kraljevskom dvorcu. U tom istom dvorcu, jednom od najvećih na svijetu, danas imaju službeni ured i rezidenciju češki predsjednici. Ferdinand je u Pragu i umro, u 83. godini života. Nadživio je bana Jelačića za čak 16 godina, premda je bio stariji od njega 8 godina.


Komentari