Na današnji dan

Felix zu Schwarzenberg – austrijski ministar-predsjednik (1800.)

ProfIndCol

Dana 2. listopada 1800. rođen je knez Felix zu Schwarzenberg, ministar-predsjednik Austrijskog Carstva u razdoblju od 1848. do 1852. godine. Rodio se u golemom dvorcu Český Krumlov, drugom najvećem u Češkoj nakon kraljevskog dvorca u Pragu. Potjecao je iz vrlo ugledne i moćne obitelji. Felixov mlađi brat Friedrich zu Schwarzenberg postao je kardinalom, nadbiskupom Salzburga i nadbiskupom Praga. Felixov stric Karl zu Schwarzenberg bio je jedan od vodećih vojskovođa Habsburške Monarhije tijekom Napoleonskih ratova. Zanimljivo je da je Felix zu Schwarzenberg bio i šogor feldmaršala kneza Alfreda zu Windisch-Graetza, gušitelja spomenute revolucije.

Felix zu Schwarzenberg započeo je karijeru u diplomaciji kao proteže poznatog kancelara Klemensa von Metternicha. Postao je austrijskim ministrom-predsjednikom i ministrom vanjskih poslova revolucionarne 1848. godine, nekoliko mjeseci nakon Metternichovog odstupa s kancelarskog položaja. Upravo je tijekom Schwarzenbergovog boravka na položaju ministra-predsjednika Franjo Josip postao novim austrijskim carem. Schwarzenberg je raspustio ustavotvornu skupštinu i 1849. nametnu ustav koji je Habsburšku Monarhiju pretvorio u apsolutističku, unitarističku i centraliziranu državu, ukinuvši gotovo sve privilegije pojedinih zemalja pod Habsburškom krunom. Na vanjskopolitičkom se planu zalagao za ujedinjenje njemačkih i habsburških zemalja u jednu državu, ali bez uspjeha.

Knez Felix zu Schwarzenberg ostao je na položaju ministra-predsjednika Austrijskog Carstva sve do svoje iznenadne smrti 1852. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari