Na današnji dan

Feldmaršal Windischgrätz – gušitelj revolucije u Habsburškoj Monarhiji – 1787.

Zajedno s hrvatskim banom Josipom Jelačićem i feldmaršalom Josephom Radetzkym bio je na čelu vojnih snaga koje su ugušile revolucionarna kretanja.

Dana 11. svibnja 1787. godine rođen je Alfred zu Windischgrätz, austrijski knez i feldmaršal. Rodio se u Bruxellesu kao pripadnik plemićke obitelji štajerskog podrijetla. Obitelj Windischgrätz (Windisch-Graetz, Windischgraz) nosila je prezime po istoimenom posjedu u Štajerskoj, koji se danas nalazi u Sloveniji, a nosi ime Slovenj Gradec. Alfredova grana obitelji imala je posjede i dvorce u Češkoj, a nosila je i nasljednu grofovsku titulu. Stoga je Alfred zu Windischgrätz rođen kao grof, a već je u mladosti unaprijeđen u još viši aristokratski status, onaj kneza tj. princa. Jedan Alfredov pradjed bio je feldmaršal grof Ludwig Andreas von Khevenhüller, vrhovni vojni zapovjednik iz razdoblja vladavine carice Marije Terezije.

U dobi od samo 17 godina Alfred je proglašen knezom Svetog Rimskog Carstva, jednim od posljednjih ikada proglašenih u toj državi, kao nasljednik glavnine obiteljskih posjeda. Već u dvadesetim godinama svoga života sudjelovao je kao vojni časnik u bitkama protiv Napoleona Bonapartea i snaga Francuskog Carstva. Feldmaršalom je postao 1833. godine, a povijesnu zloglasnost stekao je 1848. godine kao gušitelj revolucije u Habsburškoj Monarhiji. Naime, zajedno s hrvatskim banom Josipom Jelačićem i feldmaršalom Josephom Radetzkym bio je na čelu vojnih snaga koje su ugušile revolucionarna kretanja. Pritom je Windischgrätz ponajviše ostao zapamćen po agresivnom nastupu prema pobunjenicima u Pragu.

Komentari