Na današnji dan

Feldmaršal von Leeb – bavarski plemić u Wehrmachtu – 1876.

Poput niza ostalih visokih njemačkih vojnih zapovjednika feldmaršal Wilhelm Ritter von Leeb primao je novčane uplate na svoj račun, i to u ukupnim iznosima koji su se mjerili u stotinama tisuća maraka.

Dana 5. rujna 1876. godine rođen je Wilhelm Leeb, njemački feldmaršal bavarskog podrijetla. Budući da je tijekom Prvog svjetskog rata dobio bavarsko odlikovanje viteškog križa Vojnog reda Maksimilijana Josipa stekao je pravo na plemstvo i naslov viteza pa je od tada bio poznat kao Wilhelm Ritter von Leeb. Bio je ujedno i jedini feldmaršal njemačke kopnene vojske u Trećem Reichu s naslovom viteza. Leeb se rodio u bavarskom gradu Landsbergu na rijeci Lech, poznatom i po tome što je u tamošnjem zatvoru kasnije boravio Adolf Hitler pišući svoju knjigu Mein Kampf. Leeb je kao mladić u Bavarskoj vojsci određeno vrijeme bio stacioniran čak i u Kini, gdje je sudjelovao u gušenju Bokserskog ustanka. Između Prvog i Drugog svjetskog rata bio je zapovjednik vojske u Bavarskoj.

Godine 1939. promaknut je u čin generala pukovnika, a 1940. u čin feldmaršala, zajedno s još jedanaestoricom najviših njemačkih generala (promaknuće te dvanaestorice feldmaršala upriličeno je na zajedničkoj svečanosti u Berlinu nakon uspješnog osvajanja Francuske). Poput niza ostalih visokih njemačkih vojnih zapovjednika feldmaršal Wilhelm Ritter von Leeb primao je novčane uplate na svoj račun, i to u ukupnim iznosima koji su se mjerili u stotinama tisuća maraka. Taj je novac vjerojatno služio za potkupljivanje njihove tolerancije prema nacističkim zločinima počinjenima na Istočnom bojištu. Leeb je do 1942. godine zapovijedao Grupom armija Sjever na Istočnom bojištu, a zatim se povukao. Preminuo je u rodnoj Bavarskoj 1956. godine u 80. godini života.

Komentari