Na današnji dan

Feldmaršal von Brauchitsch – vrhovni zapovjednik Hitlerove kopnene vojske – 1881.

Generaloberst Walther von Brauchitsch, Oberbefehlshaber des Heeres. Jan. 1939 735-39

Walther von Brauchitsch oženio se Elisabethom von Karstedt, bogatom nasljednicom, koja je naslijedila čak 120.000 hektara zemljišta. Kao general i kasnije feldmaršal, von Brauchitsch je imao značajan utjecaj na razvoj strategije Blitzkriega.

Dana 4. listopada 1881. godine rođen je Walther von Brauchitsch, jedan od najviših vojnih zapovjednika u razdoblju Trećeg Reicha. Von Brauchitsch je dospio do čina feldmaršala u Wehrmachtu, a vršio je funkciju vrhovnog zapovjednika njemačke kopnene vojske (njem. Oberbefehlshaber des Heeres). Time je von Brauchitsch bio najviše pozicionirani časnik kopnene vojske nakon feldmaršala Keitela (šefa u Oberkommando der Wehrmacht – OKW).

Kao vrhovni zapovjednik njemačke kopnene vojske, feldmaršal Brauchitsch bio je nadređeni časnik nad Oberkommando des Heeres (OKH). Zapravo je OKH bio njemački glavni stožer i vukao je tradiciju još iz doba Pruske i Njemačkog Carstva (kad je glavni stožer bio jedna od najmoćnijih institucija u njemačkoj državi uopće).

Walther von Brauchitsch oženio se Elisabethom von Karstedt, bogatom nasljednicom, koja je naslijedila čak 120.000 hektara zemljišta. Kao general i kasnije feldmaršal, von Brauchitsch je imao značajan utjecaj na razvoj strategije tzv. Blitzkriega. Von Brauchitsch je imao važnu ulogu i pri Hitlerovom napadu na SSSR 1941. godine (Operacija Barbarossa). Međutim, stvari su krenule loše kad Nijemci nisu uspjeli osvojiti Moskvu (zaustavljeni su nadomak tog grada zimi 1941. godine). Da stvar bude gora, von Brauchitsch je u to doba doživio i srčani udar. Hitler ga je otpustio, a njegovu funkciju vrhovnog zapovjednika njemačke kopnene vojske preuzeo je osobno.


Komentari