Na današnji dan

Feldmaršal Sperrle – zapovjednik Legije Kondor (1885.)

Dana 7. veljače 1885. godine rođen je njemački feldmaršal Hugo Sperrle. Poznat je po tome što je bio jedan od glavnih zapovjednika njemačkog ratnog zrakoplovstva (njem. Luftwaffe) u Drugom svjetskom ratu. Osim toga, već je prije rata bio na iznimno važnoj funkciji zapovjednika poznate njemačke Legije Kondor – koja je činila okosnicu njemačkih snaga u Španjolskom građanskom ratu.

Sperrle je postao prvi zapovjednik Legije Kondor u Španjolskoj 1936. godine. Zanimljivo je da mu je desna ruka i šef stožera bio barun Wolfram von Richthofen, rođak slavnog letačkog asa Manfreda von Richrofena (Crveni barun). U Drugom svjetskom ratu feldmaršal Sperrle bio je zapovjednik čitave jedne zračne flote – Luftflotte 3, koja je imala zadatak napadati zapadni dio Velike Britanije. Sperrle je pri tome došao u sukob sa svojim nadređenim zapovjednikom – moćnim Reichsmarschallom Hermannom Göringom.

Göring je odlučio preusmjeriti Luftwaffe na bombardiranje engleskih civilnih ciljeva, naročito gradskih središta. Sperrle se tome usprotivio. Naime, takvo je bombardiranje bilo nehumano, a i odvratilo je njemačke napade od najbitnijih ciljeva – engleskih aerodroma i infrastrukture. Na kraju se Göringov potez doista pokazao katastrofalnim. Nijemci nisu uspjeli uništiti Britanske zračne snage (RAF), pa je otpala mogućnost invazije Velike Britanije.

Nakon rata, saveznici su sudili feldmaršalu Sperrleu, ali je oslobođen krivnje. Proživio je ostatak života tiho i umro u Münchenu 1953. godine.


Komentari