Na današnji dan

Feldmaršal Schwarzenberg – vođa habsburških snaga pri Napoleonovom pohodu na Rusiju – 1771.

Nakon Napoleonovog neuspjeha u Rusiji Schwarzenberg je bio predvodnik snaga koje su udarale na Francuze.

Dana 18. travnja 1771. godine rođen je u Beču princ Karl Philipp Schwarzenberg, značajan vojskovođa iz doba Napoleonskih ratova u Europi. Pripadao je obitelji Schwarzenberg, jednoj od najbogatijih na području Habsburške Monarhije. Ta je obitelj, naime, u Češkoj i Austriji posjedovala goleme posjede, uključujući dvorac Krumlov (Krumau) nedaleko od austrijsko-češke granice.

Karl Philipp Schwarzenberg dosegao je u habsburškoj vojsci čin feldmaršala (najviši čin). Napoleon je cijenio Schwarzenberga kao vojskovođu, a kad je Monarhija sklopila savez s Francuskom tražio je Bonaparte da upravo on predvodi habsburški kontigent pri napadu na Rusko Carstvo. Schwarzenberg je sa svojim trupama u Rusiji zabilježio i neke vojne uspjehe, a gotovo cijeli habsburški kontigent uspio se vratiti kući iz Rusije (Francuzi su, naprotiv podnijeli katastrofalne gubitke).

Nakon Napoleonovog neuspjeha u Rusiji i okretanja Habsburške Monarhije protiv njega, feldmaršal Schwarzenberg bio je predvodnik snaga koje su udarale na Francuze. Pobijedio je maršala Marmonta pred Parizom i omogućio prolaz prema francuskoj prijestolnici. Kad su savezničke sile trijumfalno ulazile u Pariz, feldmaršal Schwarzenberg jahao je kao pobjednik uz ruskog cara Aleksandra i pruskog kralja.

Za svoje uspjehe u Napoleonskim ratovima Schwarzenberg je obilno nagrađen. Postao je predsjednik Dvorskog ratnog vijeća (njem. Hofkriegsrat), što je bio najviši položaj u vojsci Habsburške Monarhije. Dobio je i neobično rijedak privilegij – na svoj je grb mogao staviti umetak s grbom vladajuće carske dinastije. 


Komentari