Na današnji dan

Feldmaršal Radetzky pobijedio u Bitki kod Novare – 1849.

Po tom se feldmaršalu zove slavni Radetzky marš skladatelja Johanna Straussa Starijeg.

Habsburška vojska postigla je jednu od svojih najpoznatijih pobjeda u 19. stoljeću 23. ožujka 1849. godine. Naime, u Bitki kod Novare porazila je vojsku Kraljevine Sardinije, koja je pokušavala proširiti svoju vlast na dijelove Italije pod kontrolom Habsburške Monarhije. Vojskovođa koji je pobijedio u bitki bio je znameniti feldmaršal grof Joseph Radetzky, po kojem se zove Radetzky marš skladatelja Johanna Straussa Starijeg.

Grad Novara, kod kojeg se odvijala bitka, nalazi se na putu od Milana prema Torinu. Torino je tada bio glavni grad Sardinijskog Kraljevstva, dok je Milano bio središte Lombardije, koja je tada bila pod hasbsburškom vlasti (car Franjo Josip bio je ujedno i kralj Lombardije i Venecije).

U Bitki kod Novare sudjelovao je preko 100.000 vojnika. Habsburške snage odnijele su odlučujuću pobjedu, koja je značila privremeni kraj talijanskih pokušaja oslobađanja Lombardije. Hasbsburške su trupe u tom smislu nastupale kao zaštitnice konzervativnog poretka, slično kao i pri gušenju revolucije u Ugarskoj, koja se odvijala paralelno. Naime, upravo u doba Bitke kod Novare, carska je vojska izvršila i napad na Ugarsku, gdje je revolucija slomljena ujesen te godine.


I u Italiji i u Ugarskoj kao jedan od najzloglasnijih habsburških generala pokazao se Julius Jacob von Haynau. On je krvavo ugušio ustanak Talijana u Bresciji, zbog čega je dobio nadimak Hijena iz Brescije, a u Ugarskoj je organizirao okrutno vješanje desetak pobunjenih generala, poznatih kao Mučenici iz Arada. 

piše: Dražen Krajcar

Komentari