Na današnji dan

Feldmaršal Maximilian von Weichs – jedan od nasljednih baruna u Wehrmachtu – 1954.

Potjecao je iz stare plemićke obitelji Weichs, koja se uzdigla još u 13. stoljeću. Njegova je obitelj bila bavarskog podrijetla, a ime je dobila po posjedu Weichs, smještenom sjeverno od Münchena.

Dana 27. rujna 1954. godine umro je feldmaršal barun Maximilian von Weichs, visokopozicionirani zapovjednik Wehrmachta u Drugom svjetskom ratu. Zapovijedao je njemačkim trupama na Balkanu, tako da je bio upoznat sa stanjem na području nekadašnje Kraljevine Jugoslavije. Naime, feldmaršal barun Maximilian von Weichs bio je od 1943. godine zapovjednik Grupe armija F (njem. Heeresgruppe F) te ujedno i vrhovni zapovjednik Jugoistoka (njem. Oberbefehlshaber Südost). Na tom je položaju svjedočio sve većoj opasnosti koju su partizanske jedinice predstavljale za njemačke snage. Kao najopasnijeg neprijatelja na tom području vidio je feldmaršal Weichs Josipa Broza Tita.

Barun Maximilian von Weichs rodio se 1881. godine u gradu Dessauu u Njemačkoj. Potjecao je iz stare plemićke obitelji Weichs, koja se uzdigla još u 13. stoljeću (razvijeni srednji vijek). Obitelj Weichs bila je bavarskog podrijetla, a ime je dobila po posjedu Weichs, smještenom sjeverno od Münchena. Maximilian von Weichs imao je od rođenja titulu baruna (njem. Freiherr), koja je bila nasljedna u njegovoj obitelji. U Wehrmachtu je bilo još nekoliko baruna među feldmaršalima tijekom Drugog svjetskog rata, što je odražavalo dugu tradiciju profesionalne vojne službe među njemačkom aristokracijom.

Feldmaršal barun Maximilian von Weichs nije bio osuđen nakon Drugog svjetskog rata, navodno zbog zdravstvenih razloga. Preminuo je 1954. godine u dvorcu Rösberg kod Bonna, glavnog grada Zapadne Njemačke. U trenutku smrti bio je u 73. godini života.


Komentari