Na današnji dan

Feldmaršal lord Montgomery – Rommelov glavni neprijatelj – 1976.

Zanimljivo je da je feldmaršal Montgomery tijekom Drugog svjetskog rata imao psića španijela nazvanog Rommel prema njegovom glavnom neprijatelju, njemačkom feldmaršalu Erwinu Rommelu.

Dana 24. ožujka 1976. godine umro je britanski feldmaršal lord Montgomery, jedan od vrhovnih savezničkih zapovjednika u Drugom svjetskom ratu. Rodio se kao Bernard Law Montgomery u londonskoj četvrti Kennington, u kojoj se, zanimljivo, nalazi i znameniti britanski ratni muzej zvan Imperial War Museum. Montgomery se istaknuo kao vojni časnik već u Prvom svjetskom ratu, a tada je i ranjen u pluća metkom iz snajpera. Generalom je Montgomery postao tek uoči Drugog svjetskog rata, a tijekom tog je ratnog sukoba napredovao po generalskim činovima razmjerno brzo sve do feldmaršala (unaprijeđen je u taj čin 1944. godine, ubrzo nakon invazije na Normandiju). Zanimljivo je da je Montgomery tijekom Drugog svjetskog rata imao psića španijela nazvanog Rommel prema njegovom glavnom neprijatelju, njemačkom feldmaršalu Erwinu Rommelu.

Nakon Drugog svjetskog rata dobio je Montgomery aristokratsku titulu vikonta Montgomeryja od Alameina (engl. Viscount Montgomery of Alamein), nazvanu u čast njegove pobjede na sjeveru Afrike kod El Alameina. Od tada je službeno oslovljavan kao lord Montgomery, jer svi britanski vikonti imaju pravo na naslov lorda (ujedno je dobio i mjesto u Domu lordova Britanskog parlamenta). Feldmaršal lord Montgomery preminuo je u prilično visokoj 89. godini života. Smrt ga je zatekla u njegovoj rezidenciji u Isingtonu pokraj Altona u engleskoj grofoviji Hampshire, oko 70 kilometara jugozapadno od središta Londona.


Komentari