Na današnji dan

Feldmaršal lord Lucan – istrebitelj irskih gladnih seljaka – 1800.

Tijekom Velike gladi u Irskoj imao je funkciju lokalnog upravitelja, a loše se odnosio prema gladnom stanovništvu. 

Dana 16. travnja 1800. godine rođen je George Bingham, britanski feldmaršal i aristokrat, poznat ponajviše kao lord Lucan. Bingham je, naime, nosio titulu grofa tj. earla od Lucana, koju je naslijedio od oca 1839. godine kao najstariji sin. Rodio se u Londonu, premda je njegova obitelj posjede imala u Irskoj.

Već je u mladosti Bingham postao časnikom u Britanskoj vojsci, a 1851. godine dobio je generalski čin. Tijekom Velike gladi u Irskoj imao je funkciju lokalnog upravitelja, a vrlo se loše odnosio prema gladnom stanovništvu. Zbog svojih je postupaka u Irskoj dobio nadimak The Exterminator (hrv. istrebitelj).

U vojnom je smislu lord Lucan postao poznat po svojoj ulozi u Krimskom ratu. U sudbonosnoj Bitki kod Balaklave 1854. godine došlo je do krivog prijenosa zapovjedi u lancu između njegovog nadređenog zapovjednika, feldmaršala lorda Raglana, i Lucanovog podređenog časnika, lorda Cardigana (koji mu je bio šogor i s kojim je bio u lošim odnosima). Krivo prenošenje zapovjedi dovelo je do katastrofalne pogibije pripadnika lake konjičke brigade, a do danas je ostalo nejasno tko je u spomenutom lancu bio kriv. Lord Lucan uspio je izbjeći odgovornost za spomenutu katastrofu, a kasnije je čak i odlikovan. Nešto prije smrti, 1887. godine, unaprijeđen je i u čin feldmaršala. Preminuo je 1888. godine u Londonu, u 89. godini.


Komentari