Na današnji dan

Feldmaršal lord Alanbrooke – glavni vojni savjetnik Winstona Churchilla – 1883

Od 1941. do 1946. godine bio je Brooke načelnik Glavnog imperijalnog štaba (Chief of the Imperial General Staff) Britanske vojske. Riječ je bila o najvišem profesionalnom položaju u cjelokupnoj britanskoj kopnenoj vojsci.

Alan Brooke, najviše pozicionirani britanski časnik kopnene vojske u Drugom svjetskom ratu, rođen je 23. srpnja 1883. godine. Nagrađen je činom feldmaršala i aristokratskim titulama baruna i vikonta Alanbrookea, čime mu je dodijeljeno mjesto u britanskom Domu lordova (engl. House of Lords). Zbog toga je on ponajviše poznat kao feldmaršal lord Alanbrooke. Inače, radi se o rijetkom primjeru da je lordovska titula napravljena spajanjem nečijeg imena i prezimena.

Od 1941. do 1946. godine bio je Brooke načelnik Glavnog imperijalnog štaba (engl. Chief of the Imperial General Staff) Britanske vojske. Riječ je bila o najvišem profesionalnom položaju u cjelokupnoj britanskoj kopnenoj vojsci. Dapače, on je tijekom rata vršio i funkciju predsjedavajućeg britanskog združenog stožera, zvanog Odbor načelnika stožera (engl. Chiefs of Staff Committee). Kao takav, Brooke je bio svojevrsna desna ruka premijera Winstona Churchilla u pitanjima vođenja rata.

Zanimljivo je da je Brooke rođen zapravo u Francuskoj, u mjestu Bagnères-de-Bigorre u podnožju Pireneja. Naime, ondje je u to doba boravila njegova englesko-irska obitelj. Dapače, Brooke je u Francuskoj i odrastao, provevši u toj zemlji prvih 16 godina života. Dakako, zbog toga je tečno govorio francuski jezik.

Brooke se školovao za vojnog časnika, a zatim se kao mladi potporučnik pridružio artiljerijskim jedinicama. Istaknuo se već u Prvom svjetskom ratu, a do početka Drugog postao je već jednim od vodećih britanskih generala.


Kad je postao načelnikom Glavnog imperijalnog štaba Brooke je došao de iure na čelo Britanske vojske, a zbog svojih sposobnosti tom je vojskom i de facto upravljao, uz premijera Churchilla (osim što je bio premijer, Churchill je za vrijeme rata paralelno bio i britanski ministar obrane). Navodno je Churchill za Brookea koristio nadimak Brookie.

Komentari