Na današnji dan

Feldmaršal Kutuzov pobjednik nad Napoleonom kod Borodina – 1813.

Kutuzov je imao teške probleme s invaliditetom, jer je tijekom svoje duge vojne karijere bio više puta ranjavan. Svojedobno mu je puščano zrno bilo prošlo kroz sljepoočnicu i izašlo pokraj desnog oka.

Feldmaršal knez Mihail Kutuzov, jedan od najzaslužnijih pojedinaca za rusku pobjedu nad Napoleonom Bonaparteom, preminuo je 28. travnja 1813. godine. Zapovijedao je ruskom vojskom u znamenitoj Bitki kod Borodina, koja je stekla gotovo mitski status u ruskoj povijesti. Premda su Francuzi nakon te bitke zauzeli Moskvu, njihova je cjelokupna invazija na Rusko Carstvo bila osuđena na propast. Ponašanje Kutuzova pri tim sudbonosnim događajima slikovito je opisao znameniti pisac Lav Nikolajevič Tolstoj u svom romanu Rati i mir. Važno je napomenuti da je Kutuzov u trenutku kad je preuzeo vrhovno zapovjedništvo nad ruskom vojskom, uoči Bitke kod Borodina, već bio nadomak svoje 67. godine života (rodio se još 1745. godine). Imao je i teške probleme s invaliditetom, jer je tijekom svoje duge vojne karijere bio više puta ranjavan. Svojedobno mu je puščano zrno bilo prošlo kroz sljepoočnicu i izašlo pokraj desnog oka. Uspio je proživjeti, no ostali su mu trajni problemi s okom i glavoboljama.

Dobio je čin feldmaršala, najviši u vojsci Ruskog Carstva, tek 1812. godine, a nakon pobjede nad Francuzima nagrađen je i titulom kneza (najviša aristokratska titula u Rusiji). Feldmaršal Kutuzov preminuo ubrzo nakon odlaska Francuza. Naime, od bolesti je umro već u travnju 1813. godine kod Bolesławieca u današnjoj Poljskoj, samo oko pet mjeseci nakon što je Napoleonova vojska napustila Rusko Carstvo.

Komentari