Na današnji dan

Feldmaršal knez Karl Philipp Schwarzenberg – 1820.

Feldmaršal knez Karl Philipp Schwarzenberg dobio je praktički sva najviša odlikovanja dinastije Habsburg, uključujući Red zlatnog runa i Veliki križ Reda Marije Terezije.

Dana 15. listopada 1820. godine umro je feldmaršal knez Karl Philipp Schwarzenberg, austrijski vojskovođa iz razdoblja Napoleonskih ratova. Vršio je čak i službu predsjednika Dvorskog ratnog vijeća (njem. Hofkriegsrat) u Beču, što je bila najviša pozicija u vojsci Habsburške Monarhije.

Premda je glavninu obiteljskih posjeda (tzv. majorat) i kneževsku titulu naslijedio njegov stariji brat, Karlu Philippu zbog njegovih je vojnih zasluga dodijeljena nova kneževska titula (druga u obitelji Schwarzenberg) i novi majorat, što je bila rijetkost među habsburškom aristokracijom. Feldmaršal knez Karl Philipp Schwarzenberg dobio je praktički sva najviša odlikovanja dinastije Habsburg, uključujući Red zlatnog runa i Veliki križ Reda Marije Terezije. Dapače, u Francuskoj je dobio znameniti Red Svetog Duha, kao i odlikovanje Velikog orla Legije časti. Premda je jedno vrijeme bio čak i Napoleonov saveznik te suradnik, kasnije je postao jednim od glavnih vojskovođa zaslužnih za svrgavanje Bonapartea s vrha vlasti u Europi.

Komentari