Na današnji dan

Feldmaršal Keitel u Berlinu potvrdio njemačku predaju – 1945.

Field Marshall Wilhelm Keitel, signing the ratified surrender terms for the German Army at Russian Headquarters in Berlin, Germany, May 7, 1945. Lt. Moore. (Army) NARA FILE #: 111-SC-206292 WAR & CONFLICT BOOK #: 1353

Većina svjetskih država 9. svibnja obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. 

Dana 9. svibnja 1945. godine potpisana je konačna ratifikacija njemačkebezuvjetne kapitulacije u Drugom svjetskom ratu,u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. To je učinjeno prvenstveno na zahtjev Sovjeta, koji su bili nezadovoljni njemačkom predajom dva dana ranije u francuskom gradu Reimsu. Podsjetimo, tu predaju u Reimsu potpisao je u ime Nijemaca general-pukovnik Alfred Jodl. Sovjeti su bili nezadovoljni jer je predaja u Reimsu bila u organizaciji zapadnih saveznika, asovjetski general Susloparov, koji se potpisao u Reimsu, navodno nije dobio ovlaštenje iz Moskve da to učini. Da se zadovolji Sovjete, moralo se organizirati još jedno potpisivanje, ovaj put na terenu pod njihovom okupacijom.

Potpisivanje je svečano obavljeno u berlinskoj četvrti Karlshorst, i to u zgradi koju je maršal Žukov izabrao za svoje zapovjedno središte. U ime Njemačke potpis je stavio feldmaršal Wilhelm Keitel – Hitlerov šef Vrhovnog zapovjedništva Oružanih snaga (njem. Oberkommando der Wehrmacht – OKW). Pri potpisivanju, feldmaršal Keitel imao je lijevu ruku u rukavici, a desnu golu. Na lijevom oku nosio je monokl. U ime SSSR-a potpisnik je bio osobno maršal Georgij Žukov – najodlikovaniji vojnik u povijesti SSSR-a.

Ovim činom službeno je okončan rat u Europi, dok se rat s Japanom nastavio do osmog mjeseca. Ipak, neke njemačke jedinice nastavile su se boriti. Najveća od njih bila je Grupa armija Centar, pod zapovjedništvom feldmaršala Ferdinanda Schörnera, kojeg je Hitler u oporuci imenovao novim vrhovnim zapovjednikom cjelokupne kopnene vojske. Borile su se još i neke njemačke jedinice u Grčkoj, Sloveniji i Francuskoj. Najduže su otpor pružale njemačke jedinice sastavljene od gruzijskih boraca, koje su držale otok Texel u Nizozemskoj. One su svladane tek 20. svibnja 1945. godine. Jedinice Nezavisne Države Hrvatske, zajedno s mnogo civila, kretale su se u to vrijeme prema Celju u Sloveniji.

Danas većina svjetskih država 9. svibnja obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.Najveća parada povodom ovog događaja održava se svake godine u Moskvi, sa velikim mimohodom više roda vojske i preleta zrakoplovstva, uz prisutstvo najvišeg državnog i vojnog vrha.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari