Na današnji dan

Feldmaršal Karlo Lotarinški – osloboditelj Budima od Osmanlija – 1643.

Vojska kojoj je Karlo bio na čelu uspjela je osvojiti Budim, a zatim su Osmanlije izgubili i veći dio ostatka Ugarske.

Vojvoda Karlo Lotarinški, znameniti vojskovođa Habsburške Monarhije u ratovima protiv Osmanlija, rođen je 3. travnja 1643. godine. Premda je trebao bili vladajući vojvoda od Lotaringije, u stvarnosti nikada nije vladao svojom državom. Naime, Lotaringiju su pod okupacijom držali Francuzi od 1633. do 1697. godine tj. tijekom čitavog Karlovog života. Još je njegov otac izgubio vlast u svojem vojvodstvu nakon francuske invazije, prije nego se Karlo uopće rodio. Karla nazvali i vojvodom bez vojvodstva (franc. le Duc sans Duché). Tek je Karlov sin uspio ponovno postati vladajućim vojvodom od Lotaringije, i to sedam godina nakon Karlove smrti.

Unatoč neposjedovanju države, vojvoda Karlo Lotarinški ostvario je sjajnu vojnu karijeru. To mu je uspjelo pod okriljem austrijskih Habsburgovaca, koji su iz Beča vladali velikim sklopom zemalja u Srednjoj Europi. Vojvoda Karlo je i rođen u Beču kojim je u to doba vladao car Leopold.

Godine 1675. postao je vojvoda Karlo carskim feldmaršalom. Sudjelovao je u znamenitoj obrani Beča od Osmanlija 1683. godine, pri posljednjem osmanskom pokušaju osvajanja te habsburške prijestolnice. Nakon što je Beč oslobođen opsade, vojvoda Karlo sudjelovao je u ratu širokih razmjera kojem je cilj bio osloboditi što veći dio Ugarske. I doista, 1684. godine vojska kojoj je Karlo bio na čelu uspjela je osvojiti Budim, a zatim su Osmanlije izgubili i veći dio ostatka Ugarske. Nažalost, vojvoda Karlo umro je već 1690. godine, u dobi od 47 godina. Njegov unuk – Franjo Stjepan Lotarinški – postao kasnije suprugom Marije Terezije, i carem Svetog Rimskog Carstva. 

Komentari