Na današnji dan

Feldmaršal grof von Lacy – Irac koji je za Austriju osvojio Berlin – 1725.

Zanimljivo je da je feldmaršal grof von Lacy postao vojnim savjetnikom cara Josipa II., sina Marije Terezije. Dapače, njih su dvojica navodno postali i prijateljima pa je Lacy savjetovao cara ne samo na vojnom, nego i na drugim područjima.

Dana 21. listopada 1725. godine rođen je Franjo Mauricije Lacy, poznatiji po njemačkoj varijanti svog imena: Franz Moritz von Lacy. Njegovo podrijetlo izvanredno je složeno. Naime, obitelj Lacy izvorno je bila iz Irske, a njegov otac doselio se u Rusko Carstvo i postao ondje ruski feldmaršal. Tako se dogodilo da se Franz Moritz rodio u Sankt-Peterburgu (Rusi su njegovo prezime pisali i kao Ласси). Franz Moritz školovao se u Njemačkoj, a stupio je u vojnu službu Habsburške Monarhije. Postao je jednim od vodećih vojnih zapovjednika carice Marije Terezije.

Zanimljivo je da su trupe pod Franzom Moritzom von Lacyjem 1760. godine, tijekom Sedmogodišnjeg rata, uspjele zauzeti čak i Berlin, glavni grad Pruske. Lacy je unaprijeđen u čin feldmaršala, najviši u vojskama Habsburške Monarhije. Odlikovan je i velikim križem Vojnog reda Marije Terezije, što je bilo vrlo rijetko i cijenjeno odlikovanje. Zanimljivo je da je feldmaršal grof von Lacy postao vojnim savjetnikom cara Josipa II., sina Marije Terezije. Dapače, njih su dvojica navodno postali i prijateljima pa je Lacy savjetovao cara ne samo na vojnom, nego i na drugim područjima. Lacy je umro 1801. godine u 77. godini života u Beču, prijestolnici Habsburške Monarhije.


Komentari