Na današnji dan

Feldmaršal grof Nugent – hrvatski veleposjednik irskog podrijetla – 1777.

Sudjelovao je u borbama tijekom Napoleonskih ratova, a 1816. papa mu je dodijelio titulu rimskog kneza (princa). Nugent se oženio Giovannom Riaro-Sforza, pripadnicom visoke europske aristokracije.

Dana 3. studenog 1777. godine u Irskoj je rođen Laval Nugent, austrijski vojskovođa i bogati posjednik u Hrvatskoj. Rodio se u Ballynacoru u irskoj grofoviji Westmeath, otprilike šezdeset kilometara sjeverozapadno od Dublina. Već je u mladosti ušao u austrijsku vojnu službu, u kojoj je napredovao sve do najvišeg čina feldmaršala (njem. Feldmarschall). Sudjelovao je u borbama tijekom Napoleonskih ratova, a 1816. papa mu je dodijelio titulu rimskog kneza (princa).

Nugent se oženio Giovannom Riaro-Sforza, pripadnicom visoke europske aristokracije, koja je potjecala dijelom čak i od kraljevskih dinastija. Na austrijskom je dvoru Laval Nugent dobio odlikovanje Reda zlatnog runa, najviše koje je dodjeljivala dinastija Habsburg. Određeno je vrijeme bio čak i vrhovni zapovjednik napuljske vojske, a zatim se vratio u austrijsku službu. S obzirom na sve te nabrojane titule, odlikovanja i funkcije, Laval Nugent bio je tijekom 19. stoljeća jedan od statusom najviših stanovnika hrvatskih krajeva. Kupio je dvorce u Bosiljevu, Dubovcu, Staroj Sušici, kao i na Trsatu (neke od tih dvoraca je obnovio i proširio). Preminuo je 21. kolovoza 1862. godine u Bosiljevu, u prilično visokoj 85. godini života.

Komentari