Na današnji dan

Feldmaršal grof Khevenhüller – jedan od najvažnijih vojskovođa Marije Terezije – 1683.

Bio je jedan od vojskovođa koji su carici Mariji Tereziji omogućili ostanak na očevom prijestolju usprkos velikoj koaliciji stranih sila koje su joj pokušavale osporiti pravo na krunu.

Dana 30. studenog 1683. godine rođen je grof Ludwig Andreas Khevenhüller, austrijski vojskovođa i aristokrat. Potjecao je iz znamenite grofovske obitelji Khevenhüller, koja je velike posjede imala u Koruškoj, ali i u ostalim austrijskim pokrajinama. Generalski čin dobio je grof Ludwig Andreas 1723. godine, a 1733. unaprijeđen je u podmaršala (njem. Feldmarschalleutnant). Zanimljivo je da je njegov djed po majci bio knez Raimondo Montecuccoli, znameniti habsburški vojskovođa koji je od 1668. do 1681. godine bio predsjednik Dvorskog ratnog vijeća u Beču, najvišeg vojnog tijela Habsburške Monarhije. Dapače, grof Ludwig Andreas Khevenhüller potjecao je i od obitelji Liechtenstein te Dietrichstein, nekoć najbogatijih u austrijskom dijelu monarhije.

Godine 1736. dosegao je grof Khevenhüller čin feldmaršala (njem. Feldmarschall), najviši dostupan u habsburškim vojnim snagama. Postao je, dapače, vrhovnim upraviteljem Slavonije i Srijema. Općenito je feldmaršal grof Ludwig Andreas Khevenhüller bio jedan od najvažnijih vojskovođa carice Marije Terezije, koji su joj omogućili ostanak na očevom prijestolju usprkos velikoj koaliciji stranih sila koje su joj pokušavale osporiti pravo na krunu (zbog njenog ženskog spola). Zbog svojih je vojnih zasluga grof Ludwig Andreas Khevenhüller dobio počasno mjesto na spomeniku Marije Terezije (njem. Maria-Theresien-Denkmal) u Beču. Naime, jedan je od četvorice vrhovnih vojnih zapovjednika koji su dobili čast biti prikazani na svojim konjima oko tog spomenika (preostala su trojica grof Leopold Joseph von Daun, barunGideon Ernst von Laudon i grof Otto Ferdinand von Abensperg und Traun).


Komentari