Na današnji dan

Feldmaršal grof Johann Philipp Harrach – dugogodišnji predsjednik Dvorskog ratnog vijeća u Beču – 1678.

Zanimljivo je da je upravo feldmaršal grof Harrach bio na vrhu vojne hijerarhije Habsburške Monarhije, kao predsjednik Dvorskog ratnog vijeća, u trenutku kad je zavladala znamenita carica Marija Terezija.

Dana 22. listtopada 1678. godine rođen je grof Johann Philipp Harrach, dugogodišnji predsjednik Dvorskog ratnog vijeća u Beču. Radilo se o najvišem položaju u vojsci Habsburške Monarhije, a  nešto prije grofa Harracha na istom položaju bio je znameniti princ Eugen Savojski. Grof Harrach imao je čin feldmaršala, najviši u vojnoj hijerarhiji Habsburške Monarhije, a na spomenutom je položaju predsjednika Dvorskog ratnog vijeća bio od 1738. do 1762. godine tj. tijekom čak 24 godine.

Grofovska obitelj Harrach većinu je svojih posjeda imala u Austriji i Češkoj. Johann Philipp rodio se u Beču kao sin diplomata, a krenuo je putem vojne karijere. Naprotiv, njegov brat – Franz Anton Harrach – krenuo je putem Crkvene karijere, a postao je u konačnici čak i knezom-nadbiskupom Salzburga (jedno je vrijeme bio i bečki knez-biskup). Njihov je otac bio vrlo ugledan, jer je svojedobno bio veleposlanik u Francuskoj i Španjolskoj, a na vrhuncu karijere čak i vrhovni dvorski meštar (njem. Obersthofmeister) bečkog dvora te predsjednik Tajne državne konferencije (njem. Präsident der Geheimen Staatskonferenz).

Godine 1723. uzdignut je grof Johann Philipp Harrach u čin feldmaršala. Zanimljivo je da je upravo feldmaršal grof Harrach bio na vrhu vojne hijerarhije Habsburške Monarhije, kao predsjednik Dvorskog ratnog vijeća, u trenutku kad je zavladala znamenita carica Marija Terezija. Na tom je položaju Harrach zatim ostao zatim sve do 1762. godine, a preminuo je 1764. u rodnom Beču.


Komentari