Na današnji dan

Feldmaršal Friedrich von Kleist – pripadnik obitelji koja je dala više od 40 generala – 1823.

Feldmaršal Friedrich von Kleist osobitu je ulogu tijekom Napoleonskih ratova imao u Bitki kod Jene i Auerstedta. Vodio je prusku vojsku i pri okupaciji Francuske nakon Napoleonovog pada.

Dana 17. veljače 1823. godine umro je u Berlinu pruski feldmaršal Friedrich von Kleist. Potjecao je iz pruske aristokratske obitelji koja je pripadala tzv. junkerima (prusko zemljoposjedničko plemstvo, koje se uvelike bavilo vojnim zanimanjima). Iz iste su obitelji bili i pruski feldmaršal Henning Alexander von Kleist (koji je bio u službi kralja Fridrika Velikog) te Hitlerov feldmaršal Paul Ludwig Ewald von Kleist (iz Drugog svjetskog rata). Obitelj je dala još i niz visokih vojnih časnika, kao i izumitelja Ewalda Georga von Kleista te pjesnika Heinricha von Kleista. Impresivan je podatak da je više od 40 pripadnika obitelji von Kleist doseglo čin generala.

Feldmaršal Friedrich von Kleist dobio je čak i titulu grofa (njem. Graf Kleist von Nollendorf). Po svojoj je godini rođenja (1762.) bio blizak Mozartu, Schilleru i Robespierreu. Sudjelovao je u Napoleonskim ratovima na strani Kraljevine Pruske, a osobitu je ulogu imao u Bitki kod Jene i Auerstedta. Vodio je prusku vojsku i pri okupaciji Francuske nakon Napoleonovog pada. Uvršten je u pruske heroje koji su doprinijeli pobjedi nad francuskim snagama, a dobio je i visoka odlikovanja, kako pruska, tako i ona savezničkih država.


Komentari