Na današnji dan

Feldmaršal barun Alexander von Krobatin – austrougarski ministar rata – 1849.

Als Armeekommandant, im Gespräch mit Erzherzog Eugen.

Alexander Krobatin rodio se u moravskom gradu Olomoucu. Dobio je vitešku titulu (kao Ritter von Krobatin), a kasnije i austrijsku barunsku titulu (kao Freiherr von Krobatin).

Dana 12. rujna 1849. godine rođen je Alexander Krobatin, austrougarski feldmaršal i ministar rata. Rodio se u gradu Olomoucu u Moravskoj, na području današnje Republike Češke. Pripadao je istom naraštaju kao i znameniti državnik Tomáš Masaryk, koji je također rođen na području Moravske. Krobatin se školovao za vojnog časnika, a 1900. godine dosegao je čin generala u Austrougarskoj vojsci. Godine 1912. došao je na položaj austrougarskog ministra rata, na kojem je ostao sve do 1917. godine. Imao je znatnu ulogu pri pokretanju Prvog svjetskog rata jer je pripadao ratobornoj skupini koja je bila sklona ulasku Austro-Ugarske u rat s Kraljevinom Srbijom, do čega je doista i došlo nakon atentata na nadvojvodu Franju Ferdinanda u Sarajevu.

Godine 1916. dobio je novokreirani čin generala pukovnika, kao jedan od prvih generala u Austrougarskoj vojsci. Sljedeće je godine s pozicije ministra rata (koja je prebačena na Rudolfa Stöger-Steinera) postavljen na zapovjednika Desete armije, smještene na Talijanskom bojištu. Predvodio je tu armiju tijekom krvavih borbi kod Kobarida. Promaknut je u čin feldmaršala (najviši čin u Austrougarskoj vojsci) u studenom 1917. godine. Dobio je i vitešku titulu (kao Ritter von Krobatin), a kasnije i austrijsku barunsku titulu (kao Freiherr von Krobatin). Umirovio se ubrzo nakon završetka Prvog svjetskog rata, a preminuo je u Beču 1933. godine, u prilično visokoj 85 godini.

Komentari