Na današnji dan

Feldmaršal Andreas Hadik – austrijski vrhovni vojskovođa – 1710.

Kao vojskovođa Marije Terezije osvojio je Berlin, glavni grad pruskog kralja Fridrika II. Velikog. T

Dana 16. listopada 1710. godine rođen je Andreas Hadik, austrijski vojskovođa i aristokrat. Od 1774. do 1790. godine bio je predsjednik Dvorskog ratnog vijeća u Beču, najviše vojne institucije Habsburške Monarhije. Sukladno tome, tijekom tog je dugogodišnjeg razdoblja bio de facto najviši vojni zapovjednik u Monarhiji, a od 1777. godine imao je i čin feldmaršala.

U vojnom se smislu Andreas Hadik proslavio kad je u Sedmogodišnjem ratu 1757. godine osvojio Berlin, glavni grad pruskog kralja Fridrika II. Velikog (neprijatelja carice Marije Terezije, u čijoj je službi Hadik bio). Taj podvig ostvario je pomoću vojske sastavljene velikim dijelom od husarskih jedinica (lake konjice ugarskog tradicijskog podrijetla). Hadik je nagrađen odlikovanjem Velikog križa Reda Marije Terezije, jednim od najrjeđe dodjeljivanih visokih vojnih odlikovanja u europskoj povijesti.

Općenito je Hadik postao jednim od najuspješnijih vojskovođa u razdoblju vladanja Marije Terezije i njenog sina Josipa II. iz dinastije Habsburg-Lotaringija. Godine 1763. dobio je Hadik ugarsku grofovsku titulu, a 1777. godine titulu grofa Svetog Rimskog Carstva. Feldmaršal grof Andreas Hadik preminuo je 1790. godine, u 80. godini života.


Komentari