Na današnji dan

Farsko otočje dobilo autonomiju od Danske – 1948.

Farsko otočje nalazi se otprilike na pola puta između Norveške i Islanda.

Prvog travnja 1948. godine Farsko otočje dobilo je autonomiju od Danske. Danas to otočje funkcionira kao zasebna država povezana s danskom krunom, tako da ima status jednak Grenlandu. Premda je Grenland površinom oko 1.500 puta veći od Farskog otočja, brojem stanovnika ne razlikuju se mnogo (na Farskom otočju živi oko 50.000, a na Grenlandu oko 57.000 stanovnika).

Glavni grad Farskog otočja zove se Tórshavn (doslovno Torova luka), a nalazi se na najvećem i najnaseljenijem otoku te države, Streymoyu. Taj otok ima površinu od oko 373 četvorna kilometra, što znači da je nešto manji od hrvatskog otoka Brača. Farsko otočje nalazi se otprilike na pola puta između Norveške i Islanda, a udaljeno je oko 320 kilometara od sjevernih obale Škotske.

Otočje ima vlastitog premijera i vladu, a zakonodavnu vlast posjeduje farski parlament zvan Løgting. Farsko otočje nije dio Europske unije, za razliku od Danske. Na otočju postoji pokret za ostvarenje potpune nezavisnosti od Danske, o kojoj se govori već desetljećima. Glavnu gospodarsku aktivnost na Farskom otočju predstavlja uzgoj ribe, osobito lososa. Još uvijek se prakticira i lov na kitove, čemu se uvelike protive lokalne i svjetske organizacije za zaštitu životinja.


Komentari