Na današnji dan

Farah Pahlavi – lijepa iranska carica -1938.

Zanimljivo je da je šaha Muhameda Rezu Pahlavija, koji će joj kasnije postati suprug, upoznala kao studentica u Parizu.

Dana 14. listopada 1938. godine rođena je Farah Pahlavi, posljednja carica u povijesti Irana. Ona je bila supruga posljednjeg iranskog šaha Muhameda Reze Pahlavija, a za vrijeme vlasti svog supruga u Iranu živjela je u velikoj raskoši. Međutim, 1979. godine njen je suprug svrgnut s vlasti i otjeran u egzil. Od tada Farah Pahlavi živi u inozemstvu, a od 1980. godine je udovica.

Farah je rođena u Teheranu 1938. godine u dobrostojećoj obitelji Diba. Nakon djetinjstva i mladosti provedene u Perziji otišla je na studij arhitekture u Pariz. Šaha Muhameda Rezu Pahlavija, koji će joj kasnije postati suprug, upoznala je kao studentica u Parizu (šaha su u iranskom veleposlanstvu znali dočekivati tamošnji studenti iz Irana). Šah je bio 19 godina stariji od Farah. Oženili su se kad je njoj bila 21 godina, a njemu 40. Vjenčanje je bilo raskošno, tako da je njenu haljinu dizajnirao Yves Saint Laurent, a nosila je tijaru s jednim od najvećih ružičastih dijamanata na svijetu.

Carica Farah Pahlavi rodila je četvero djece. Kad je postala udovicom, isprva je živjela u Egiptu, a od početka 1980-ih godina u SAD-u. U toj državi boravi već više od 30 godina, s time da je promijenila niz adresa (Williamstown u Massachusettsu, Greenwich u Connecticutu, Potomac u Marylandu itd.).


Komentari