Na današnji dan

Faisal II. – prozapadno orijentirani posljednji kralj Iraka – 1939.

Iste godine kad je mladi kralj Faisal II. došao na prijestolje započeo je u Europi Drugi svjetski rat. 

Dana 4. travnja 1939. godine zavladao je Irakom posljednji kralj u povijesti te zemlje. Ime mu je bilo Faisal II., a u trenutku kad je postao kraljem bile samo tri godine. Naime, njegov otac kralj Ghazi poginuo je u automobilskoj nesreći. Budući da je kralj Faisal II. bio trogodišnje dijete, u Iraku je za namjesnika (regenta) postavljen njegov ujak princ Abdulah.

Već iste godine kad je kralj Faisal II. došao na prijestolje započeo je u Europi Drugi svjetski rat. Namjesnik princ Abdulah vodio je probritansku politiku pa je 1941. došlo do sukoba unutar Iraka. Naime, Abdulahovu vladu svrgnuli su 1941. godine u puču vojni časnici koji su željeli savez s Hitlerovom Njemačkom i ostalim Silama osovine.

Treći Reich poslao je zrakoplove u Irak (Messerschmitt Bf 110 i Heinkel He 111) kao svojevrsnu vojnu pomoć. Ipak, Britanci su reagirali i ugušili taj pokušaj saveza Iraka s nacistima. 


Nakon rata Faisal II. pohađao je uglednu englesku školu Harrow kod Londona, a u istu školu s njim išao i njegov rođak kralj Husein od Jordana (njih su dvojica bili vršnjaci i pripadnici iste hašemitske dinastije). 

Kralj Faisal II. bio je prozapadno odgajan, a 1952. posjetio je i SAD, kojeg je detaljno obišao. Tek 1953. postao je Faisal II. punoljetan pa je počeo aktivno vladati u Iraku. Dotadašnji namjesnik princ Abdulah i dalje ga je savjetovao i imao je značajnu ulogu u politici. Međutim, 1958. godine kralj Faisal II. ubijen je zajedno s princem Abdulahom i drugim članovima kraljevske dinastije u izrazito krvavom puču. Bio je to kraj kraljevske vlasti u Iraku, a ta je država proglašena republikom.

piše: Dražen Krajcar

Komentari