Na današnji dan

Fahd postao kralj Saudijske Arabije – 1982.

Kralj Fahd vladao je Saudijskom Arabijom u ključnim trenutcima poput Zaljevskog rata (iračke invazije na Kuvajt i operacije Pustinjska oluja). Trošio je na naoružanje dotada neviđene količine novca.

Dana 13. lipnja 1982. godine došao je na prijestolje u Saudijskoj Arabiji kralj Fahd, peti po redu vladar te države od njenog osnutka 1932. godine. Kralj Fahd vladao je Saudijskom Arabijom od 1982. pa sve do 2005. godine tj. ukupno tijekom čak 23 godine. Bio je jedan od najekstravagantnijih saudijskih kraljeva do sada, poznat po svojoj kraljevskoj jahti dužine čak 147 metara (bila je to najduža jahta sagrađena u 20. stoljeću). Osim toga, kralj Fahd posjedovao je i specijalni Boeing 747.

Kralj Fahd vladao je Saudijskom Arabijom u ključnim trenutcima poput Zaljevskog rata (iračke invazije na Kuvajt i operacije Pustinjska oluja). Fahd je trošio na naoružanje dotada neviđene količine novca, uključujući desetke milijardi dolara za vojne zrakoplove.

Zanimljivo je da je kralj Fahd izmijenio svoju titulaciju iz Njegovo Veličanstvo u Čuvar Dvaju Svetih Džamija. Taj se naslov odnosi na džamije u Meki i Medini, koje predstavljaju dva najsvetija mjesta u islamu (treće je džamija Al-Aksa u Jeruzalemu). Nekoć su naslov Čuvara Dvaju Svetih Džamija nosili osmanski sultani.


Komentari