Na današnji dan

Ève – jedina članica obitelji Curie koja nije dobila Nobelovu nagradu – 2007.

Njen suprug bio je dugo godina direktor UNICEF-a, tako da su nju nazivali i Prva dama UNICEFA. Vrlo je zanimljivo da su Èvini otac, majka, sestra, šogor i suprug svi bili na neki način nobelovci, a majka čak dvostruki.

Dana 22. listopada 2007. godine umrla je u visokoj 103. godini života Ève Curie – kći slavne znanstvenice Marie Curie i njenog supruga Pierrea Curiea, također znamenitog znanstvenika. Ève Curie imala je sestru Irène (Irène Joliot-Curie) koja je nastavila roditeljskim stopama i postala znanstvenica. Irène se udala za Frédérica Joliota, pa su oboje uzeli spojena prezimena (Irène Joliot-Curie i Frédéric Joliot-Curie).

Ève Curie bila je zapravo jedina osoba u obitelji koja nije dobila Nobelovu nagradu. Naime, njena majka Marie Curie dobila je čak dvije Nobelove nagrade (jednu za fiziku i jednu za kemiju). Bila je ujedno i prva žena u povijesti koja je postala nobelovka. Èvin otac – Pierre Curie – dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1903. godine zajedno sa suprugom. Èvina sestra Irène Joliot-Curie dobila je Nobelovu nagradu za kemiju, zajedno sa svojim suprugom Frédéricom Joliot-Curiejem.

Da stvar bude bolja, Ève Curie udala se za Henryja Richardsona Labouissea, koji je u ime UNICEF-a primio 1965. godine Nobelovu nagradu za mir. Time su, dakle, Èvini otac, majka, sestra, šogor i suprug svi bili na neki način nobelovci, a majka čak dvostruki.


Ève se nije bavila znanošću, za razliku od spomenute većine članova obitelji, no bila je ugledna spisateljica i novinarka. Njene ratne reportaže skupljene su u knjizi Putovanje među ratnicima, a Ève je napisala i biografiju svoje majke, pod nazivom Madame Curie. Ta je knjiga doživjela velik uspjeh i postala je bestseler, a 1943. godine po njoj je snimljen i film.

Èvin suprug Henry Richardson Labouisse bio je dugo godina direktor UNICEF-a, tako da su nju nazivali i Prva dama UNICEFA. On je također bio i američki veleposlanik u Grčkoj. Zanimljivo je da je Ève Curie doživjela čak 103. godinu života, a umrla je u New Yorku.

Komentari