Na današnji dan

Eva Braun – Hitlerova ljubavnica i supruga (1912.)

Dana 6. veljače 1912. rođena je Hitlerova ljubavnica i supruga Eva Braun. Rođena je u Münchenu i bila je čak 22 godine mlađa od Hitlera. Upoznala ga je kad je imala 17 godina, u vrijeme kad je radila kao asistentica Heinricha Hoffmanna, službenog fotografa nacističke stranke (NSDAP).

Pri prvom susretu Hitler joj se predstavio kao Herr Wolf, što je ime koje je iz sigurnosti često koristio kao pseudonim (Wolf, tj. vuk, je asocijacija na Hitlerovo ime Adolf koje na starom germanskom jeziku otprilike znači plemeniti vuk). Eva se zaljubila u njega na prvi pogled. Hitler je, međutim, u to doba živio sa Geli Raubal, kojoj je bio ujak. Ne može se točno dokazati kakva je bila priroda ove veze ujaka i nećakinje, no poznato je da je Hitler bio jako vezan za nju.

Geli je počinila samoubojstvo Hitlerovim pištoljem 1931. godine. Nakon toga se Hitler počeo češće viđati s Evom Braun. Njihova je veza skrivana pred publikom. Hitler navodno nije želio ulaziti u brak jer se smatrao seksualno atraktivnim, pa je mislio da mu status neženje daje popularnost među njemačkim ženama.

Javno se počeo prikazivati s njom tek kad se Evina sestra Gretl udala za SS-Gruppenführera Hermanna Fegeleina, člana njegove pratnje, pa je Hitler mogao Evu predstavljati kao Fegeleinovu šogoricu. Eva je odbila napustiti Berlin kad se Crvena armija približavala krajem Drugog svjetskog rata. Ona i Hitler vjenčali su se svega 40-tak sati prije nego su oboje počinili samobojstvo. Ona je uzela cijanidnu kapsulu, a on se još dodatno upucao u glavu svojim pištoljem, istim onim kojim se ubila njegova nećakinja Geli Raubal 14 godina ranije.

 


Komentari