Na današnji dan

Europski monetarni sustav – 1979.

Europsko vijeće donijelo je rezoluciju o Europskom monetarnom sustavu (EMS) koja je stupila na snagu 13. ožujka 1979. godine. Tada je EMS zahvatio osam zemalja članica, a budućim proširenjem EU, sustav se širio na sve veći broj zemalja članica. Neke su članice izlazile iz monetarnog sustava i ponovo ulazile.

Krajem 70-ih Europska je zajednica uvidjela da mora smisliti način kako riješiti krizu međunarodnog sustava tečaja u europskim zemljama, a pogotovo nakon naftnog šoka 70-ih i američke inflacije. Rješenje je bila bolja tečajna politika i uspostava Europskog monetarnog sustava. Taj je sustav naposljetku prerastao u Europsku monetarnu uniju koji ima zajedničku valutu euro i Europsku središnju banku.

Rezolucija iz 1979. godine donijela je i Europski sustav tečajeva prema kojem središnje banke svake članice održavaju vrijednost svoje valute na određenoj razini. Europsko vijeće je osim toga osmislilo i sustav intervencija središnjih banaka putem kredita u sklopu Europskog fonda za monetarnu suradnju.

 

Komentari