Na današnji dan

Europljani otkrili misteriozni Uskršnji otok – 1722.

Fotografías Aereas; Hotel Explora Rapa Nui

Na Rapa Nuiju cvala je nekoć impresivna civilizacija, poznata po velikim skulpturama zvanim moai. Otok je nekoć imao oko 15.000 stanovnika, a nakon pogoršavanja tamošnjih prilika i zapadnjačkog osvajanja taj je broj pao na svega stotinjak.

Dana 5. travnja 1722. godine otkrili su europski pomorci znameniti otok Rapa Nui, poznat i kao Uskršnji otok. Otkrili su ga Nizozemci pod vodstvom Jacoba Roggeveena. Oni su ga i nazvali Paasch-Eyland što znači Uskršnji otok. Ime Uskršnji otok odnosi se na činjenicu da je na dan otkrića padao Uskrs.

Otok Rapa Nui jedno je od najizoliranijih mjesta na svijetu. Najbliži naseljeni otok – Pitcairn – nalazi se 2.075 kilometara od Rapa Nuija, a najbliže kontinentalno kopno udaljeno je čak 3.512 kilometara. Površina Rapa Nuija iznosi 164 četvornih kilometara. Danas na Rapa Nuiju živi oko 5.760 stanovnika.

Na Rapa Nuiju cvala je nekoć impresivna civilizacija, poznata po velikim skulpturama zvanim moai. Zanimljivo je da je otok nekoć imao oko 15.000 stanovnika, a nakon pogoršavanja tamošnjih prilika i zapadnjačkog osvajanja taj je broj pao na svega stotinjak. Na otoku se nalazi 887 skulptura moai, od kojih je najviša visoka gotovo 10 metara i teška oko 82 tone. Te su skulpture izrađene otprilike između 1250. i 1500. godine tj. još u doba europskog srednjeg vijeka.

Otok danas pripada Čileu, a na španjolskom jeziku službeno mu je ime Isla de Pascua, što također znači Uskršnji otok.


Komentari