Na današnji dan

Europljani od Indijanaca kupili Manhattan za 24 dolara – 1626.

Otok Manhattan ima površinu od 59,5 kvadratnih kilometara . Ime Manhattan navodno dolazi od indijanske riječi za otok s mnogo brežuljaka.

Dana 24. svibnja davne 1626. obavljena je jedna od najpoznatijih transakcija u povijesti. Nizozemski pomorac Peter Minuit kupio je od lokalnog indijanskog plemena otok Manhattan za robu u vrijednosti 60 nizozemskih guldena. Jedan povjesničar je kasnije preračunao da bi tih 60 guldena vrijedilo oko 24 dolara. Današnji povjesničari smatraju da je vrijednost bila nešto veća, ali, u svakom slučaju, radilo se o relativno malom iznosu s obzirom na vrijednost zemljišta na kojem danas leži središte New Yorka. Otok Manhattan ima površinu od 59,5 kvadratnih kilometara (odgovara otprilike površini hrvatskih otoka Šolte ili Pašmana). Na otoku danas živi oko 1,6 milijuna ljudi, no preko radnog dana broj stanovnika naraste na više od 4 milijuna, tako da otok zapošljava oko dvije trećine stanovništva New Yorka. BDP cijelog New Yorka godišnje iznosi oko 1.200 milijardi dolara (cijela Hrvatska ima BDP od oko 60 milijardi dolara).

Ime Manhattan navodno dolazi od indijanske riječi za otok s mnogo brežuljaka. Navedeni kupac Manhattana Peter Minuit bio je na čelu kolonije nazvane Nova Nizozemska. Glavno središte te kolonije bio je Fort Amsterdam, na samom južnom vrhu Manhattana. Oko te će tvrđave kasnije narasti naselje Novi Amsterdam, koje će promijeniti ime u Novi York (New York) kad ga preuzmu Britanci od Nizozemaca 1665. godine.


Komentari